У ОШ ,,Стојан Новаковић“ у Блацу, ова недеља је посвећена обележавању Дана државности Републике Србије. Активности ће се обележавати у периоду од 10.02.-14.02.2025. Организоване су радионице за ученике млађих и старијих разреда, како у матичној школи, тако и у свим издвојеним одељењима..
Данас су у нашој школи ученици првог разреда заједно са својим учитељима обележили Дан државности, кроз радионицу ,,Кухиња мога краја“. У школском ресторану била је изложена традиционална и домаћа храна коју су ученици припремили са родитељима. У току радионице, ученици су разговарали о начину припремања хране, традиционалним јелима…
Радионици је присуствовала директорка школе Марија Ћурчић. Директорка се захвалила ученицима што су учествовали у припремању традиционалне хране нашег краја следећим речима: ,,Хвала Вам што на овај начин чувате нашу традицију и обележавате заједно са својим родитељима и учитељима велики православни празник ,,Сретење“, дан када се сусрећу зима и лето, а исто тако и велики празник наше државе, Дан државности.“
Радионица је протекла у веселој и пријатној атмосфери.
У низу активности, које су усмерене на обележавање предстојећег празника Сретења, непосредно пре извођења приредбе, и ресторану наше школе данас је одржана радионица под називом ,,Кухиња мога краја”. Ученици су и овог дана припремили и донели пуно хране која представља наш крај и нашу земљу. Радионицу су реализовали ученици четвртог разреда, заједно са учитељицама Драгојлом Павловић, Биљаном Симић и Маријом Чорбић. Прилог о овој радионици, коју су посетили представници локалне самоуправе заједно са директорком наше школе Маријом Ћурчић, биће емитован на РТС-у.
На још једној радионици поводом обележавања Дана државности представљена је традиционална кухиња мога краја. Учешће су узели ученици трећег разреда и одељење II4, заједно са учитељима: Горданом Милошевић, Јелицом Анђелковић, Ружицом Савић и Гораном Пешићем. Радионици је присуствовала директорка школе Марија Ћурчић.
Ученици су се посебно потрудили, заједно са родитељима и учитељима да богато припреме и представе трпезу традиционалне кухиње нашег краја. Ученици су са поносом прихватили похвале које су добили за труд и рад.