У истуреном одељењу у Драгуши, у четвртак 07.03. 2019, ученици основне школе обележили су  руски празник Масленица.

Масленица је древни словенски празник којим се испраћа зима, а дочекује пролеће. Траје недељу дана. Почиње седам дана уочи Великог поста. Ове године се слави од 04. до 10. марта. Сваки дан има свој назив и сврху. Масленица се може поделити на „малу Масленицу“ која траје три дана (понедељак – „дан сусрета“, уторак – „дан разигравања“, среда- „дан гурмана“) и „велику Масленицу” која траје четири дана (четвртак- „дан разбрибриге и лумповања“, петак – „таштине вечери“, субота- дан „заовиног посела“ и недеља- „Дан праштања“)

Празник се широм Русије слави на улицама, трговима, у парковима. Организују се бројне манифестације, а на сваком кораку се могу видети штандови са палачинкама. Главни симбол Масленице су палачинке (блины), које се пеку сваки дан током трајања празника. Оне симболизују сунце и долазак пролећа.

Један од симбола Масленице је страшило од сламе (чучело) обучено у женску одећу.

Ученици од петог до осмог разреда учествовали су у радионици „Здравствуй Масленица!“ у којој су направили мале лутке од папира, сунце, које је симбол пролећа, и лутку од сламе обучену у женску одећу, са којом се традиционално збијају шале, а све у циљу упознавања са традицијом и културом земље чији језик уче.

Ученици су се послужили чајем и палачинкама. У обележавању овог празника поред ученика учествовали су наставници Милена Ваљаревић, Надица Грбић, Немања Матић и Владимир Лапчевић и помоћни радници Станојка  Радуловић и Слађана Бачевић. Организатор радионице је Миљана Петровић, наставница руског језика.