Око педесетак ученика наше школе у пратњи неколико наставника се упознало са бројним научним изазовима и светом науке на овогодишњем, једанаестом по реду Фестивалу науке, који се одржао на Београдском сајму.
У четири хале Београдског сајма посетиоце је дочекало више од 700 научника .
Млађи радозналци били су у прилици да чују више него корисне савете о томе како се примењује прва помоћ, чак и у ситуацијама великих непогода, док су они старији уз помоћ симулатора чеоног судара могли да се увере због чега је при свакој вожњи везивање појаса не само пожељно, већ и обавезно. Сви заједно одмерили су снаге са виртуелним животињама, један на један, покушавајући да их сустигну на атлетској стази, држе корак са њима или да им побегну. Заљубљеници у бициклизам проверили су колико им је енергије на омиљеном двоточкашу потребно да би упалили сијалицу или покренули блендер, а на неколико фестивалских поставки сва четири дана неуморно су радили прави мали времеплови који су заинтересоване водили на пут у ледено доба, дружење са диносаурусима или археолошка блага Србије.
Уз бројне новитете овогодишњег Фестивала науке, зона “Наука у покрету” испоставила се као најдинамичнији научни полигон на којем су вештине покрета и кретања у природи развијали посетиоци свих узраста, па су тако малишани на научној клацкалици могли једном руком да подигну своје родитеље, а најхрабрији су на Кориолисовој вртешки могли да провере да ли имају оно што им треба у случају да зажеле да постану космонаути.
Генерални спонзор Фестивала, компанија НИС, представила се са едукативном и интерактивном поставком „Енергија која покреће“ и открила малим будућим научницима зашто је нафта у савременом свету још увек незаменљив енергент као и на који начин различита погонска горива покрећу моторе у превозним средствима. Експлозивни и спектакуларни експерименти који су привукли пажњу многобројних посетилаца НИС-ове поставке показали су да наука има објашњење који закони физике утичу на кретање и како различите врсте погонских горива постају извор енергије која покреће.
Наш прослављени аутомобилиста, европски шампион и члан НИС Петрол рејсинг тима Душан Борковић, свој “један на један” сусрет са светом науке имао је управо на штанду генералног спонзора манифестације одакле је кренуо у незаборавну научну вожњу на одушевљење свих присутних који су на лицу места могли да сазнају како реагује мотор аутомобила када притиснемо гас, а како када кочимо, као и како функционишу дизел, бензин и аутогас у различитим условима за време вожње.
Научни комуникатор из Холивуда Стив Вулф приказао је публици спектакуларни шоу “Наука иза филмова” чак на Научно-фантастичној бини, који је кроз четири фестивалска дана погледало скоро 5.000 посетилаца! Сви они, вођени Стивовим знањем, узбудљивим експериментима и забавним коментарима, открили су како то настају и како се безбедно изводе каскадерске сцене и вратоломије у холивудским филмовима.