На данашњи дан 5. марта 1917. године у току Топличког устанка ослобођено је Блаце од окупатора. Тим поводом, ученици наше школе у Барбатовцу и Гргуру, са својим наставницима и учитељицама, обележили су 103. годину од ослобођења.

Присутни су имали прилике да на јавном часу чују причу о узроцима, поводу и последицама Топличког устанка. Устанике и њихове чете предводили су војводе Коста Војиновић Косовац и Коста Миловановић Пећанац. Децембра 1917. године Војиновић је ухваћен у смртоносну замку а његовом погибијом (самоубиством) ликвидиран је Топлички устанак.

У даљем току јавног часа, ученици су имали прилике да сазнају да је Милман Пари, амерички истраживач са универзитета Харвард, који је боравио на просторима некадашње Краљевине Југославије у периоду од 1933-1935. године, проучавао  и забележио усмену традиционалну поезију, а у колекцији која је посвећена његовом раду може се наћи и рукопис песме “Буна у Топлици”.

У филму посвећеном прослави 10 година од избијања Топличког устанка 1927.године, ученици су видели аутентичне снимке преживелих учесника устанка и Првог светског рата, смотру почасне чете и свечану поворку. Завршну реч на овом часу имао је документарни филм о Топличком устанку.

Пуни утисака јер је жива реч преточена у филм, ученици су са групом наставника кренули ка селу Гргуру, у обилазак спомен обележја посвећеном Кости Војиновићу и његовим палим саборцима.

Причом о војводи Војиновићу, његовој јуначкој смрти, лику и делу освежила су се сећања и присутних мештана и родитеља ученика. Посета спомен-обележју у Гргуру окончана је након приче о плану и нападу познатих четовођа Вучка Пантића, Јеротија Ђенадића и Милоша Милошевића у садејству са Војиновићевим одредом приликом ослобођења Блаца од аустроугарске војске 5.марта 1917.године.

Данашња тема била је у потпуности реализована након занимљивих прича чика Радета Лазаревића о Топличком устанку и Кости Војиновићу и посети спомен-соби у селу Гргуру, посвећеној учесницима, жртвама и преживелима у овом устанку.

Јавни час су припремиле и посету спомен обележју и музеју у Гргуру реализовале наставнице: Марија Ћојбашић (наставник историје), Невена Пешић (наставник технике и технологије) и Катарина Михајловић (наставник енглеског језика).