Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се сваке последње среде у фебруару, широм света, под називом “Дан ружичастих мајица”. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке  мајци оболелој од  карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили у знак подршке дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Тим поводом, 24. фебруара 2021. године, у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације, ученици основне школе “Стојан Новаковић” (у централој школи и школама на терену) су у оквиру својих одељења обележили овај дан. Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације најделотворније је кроз указивање на значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијање сарадње и оснаживање на ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализоване су кроз одржавање радионица, израде паноа, разговоре на тему вршњачког насиља, приказивање видео-материјала… Тако ће у периоду од 23. до 26. фебруара 2021. године на часу одељењског старешине бити обележен овај дан – по избору одељења за неку од наведених активности.

Ученички парламент учествовао је у организацији обележавања овог дана. Обукли су розе мајице и за време одмора делили летке са порукама о пријатељсту