Јавна библиотека у Дољевцу, ове године је организовала традиционалну манифестацију „Дечја књижевна колонија”. Ово је дванаеста по реду и јединствена у Југоисточном делу Србије. На овој колонији боравило је четрнаесторо деце из Крагујевца, Ниша, Прокупља, Јелашнице, Блаца и Дољевца. Дечија књижевна колонија у Дољевцу почела је 18.10.2021.године и трајала је  до суботе 23.10.2021 године.

Медијатори који су радили са изабраним учеснииима Колоније на креативним радионицама: 1.Власта Ценић, професор књижевности и песник; 2.Виолета Јовић, песникиња из Ниша; З. Драган Маринковић, директор часописа „Табла” из Ниша; 4.Радунка Богдановић, професор књижевности и песникиња из Брестовца; 5.Вера Цветановић из Бабушнице, дечија песникиња; 6.Миња Илијева, дечија песникиња из Ниша; 7.Љиљана Соколовић, професор књижевности из Прокупља; 8.Билана Станојевић, песникиња из Ниша; 9.Љиљана Суботић, професор књижевности из Прокупља; 10.Славица Павличевић, медијатор из Блаца; 11.Јасмина Ћирковић Драгићевић, медијатор из Блаца; 12.Маја Радоман, аутор „Читалића” из Алексинца; 13.Наташа Панић, песникиња за децу из Пирота; 14.Славка Војиновић, песникиња за децу из Ниша; 15.Драган Симоновић, песник на дијалекту; 16.Тања Стојановић, професор књижевности; 17.Бека Митић Ристић, писац; 18.Данијела Јованчић, писац; 19.С-ђа бенд, Срђан Живковић, песник и музичар за децу, из Прокупља.

Конкурсом за учешће на 12. Дечијој књижевној колонији изабрани су следећи учесници: 1.Јована Глиџић, из Ниша VI разред; 2.Алекса Пекић, из Ниша VII раз1ред; З.Мирјана Новаков, из Ниша VI разред; 4.Милица Бјелетић, из Прокупља VI разред; 5.Марта Бакић, из Прокупља VII разред; 6.Андрија Петровић, из Блаца VI разред; 7.0гњен Ралић, из Блаца VI разред; 8.Тара Петровић, из Ниша; 9.Дуња Радивојевић, из Крагујевца V разред; 10.Урош Огњановић, из Крагујевца V разред; 11.Анастасија Живковић, из Крагујевца VIII разред; 12.Нера Крстић, из Јелашнице VI разред; И двоје из Дољевца.