Дечја књижевна колонија у Блацу одржава се у оквиру пројекта који суфинансира Општина Блаце, а у реализацији Народне библитеке
„ Рака Драинац“ Блаце, Народне библиотеке Куршумлија и Удружења грађана „Тописци“.
Учесници колоније су основци и средњошколци из Блаца, Куршумлије и Дољевца.
Ове године колонија је одржана 16. и 17. 09. 2020.
Учесници овогодишње колоније били су ученици наше школе Огњен Ралић, ученик 5. разреда, Јована Илић, Мина Милојевић и Тамара Павловић, ученице 6. разреда и наставница српског језика и књижевности Ивана Грујић.
Бранко Стефановић и Стефан Митић – Тићми, познати књижевници, били су гости колоније. На самом почетку одржали су поетски театеар у Народној библиотеци ,,Рака Драинац” у Блацу.
Даља програмска дешавања настављена су у Драинчевој родној кући у селу Трбуњу. Учесници колоније обишли су и Народну библиотеку у Куршумлији, а даља програмска дешавања настављена су обиласком Легата академика Војина Шуловића, посетом Храму Светог Николе у Куршумлији, као и посетом Ђавољој вароши где је одржана радионица „ Оживи легенду“.
Другог дана гости колоније били су ученици одељења V1, који су заједно са својом разредном Иваном Грујић имали прилику да присуствују поетском театру који су одржали Бранко Стефановић и Стефан Митић – Тићми .
Након тога, поменути књижевници одржали су радионицу за овогодишње учеснике књижевне колоније у Блацу.
Организаторима и свима који су помогли реализацију колоније захвалио се књижевник Бранко Стефановић који је истакао да су овакве манифестације неопходне како бисмо код деце неговали потребу за читањем и неговањем властитог језика.