Наша школа већ традиционално учествује у међународном догађају промоције употребе информатичких технологија у образовању. Овогодишње обележавање Европске недеље програмирања – EU Code Week2019 је организовано под називом “KODABLE”. На тај начин је оставила траг у промовисању програмирања код ученика најмлађег  узраста. Та активност и залагање ученика и наставног особља наше школе је приказ школе, али и општине Блаце, југа Србије и самог Топличког региона на мапи Европе.

Идеја је била да се реализује корелација два предмета: Информатика и рачунарство и Од играчке до рачунара, као и међугенерацијско учење две старосне групе ученика (седми и осми разред + први и други разред). На овај начин је реализована једна деци веома занимљива прича – представљање програмирања кроз једноставне програме (корак по корак) са сајта code.org и то у току редовне наставе. Задатак старијих ученика је био да млађим ученицима представе прве кораке програмирања и науче их томе на један забаван начин – кроз игру и крoз само креирање игре… Учествовало је скоро стотину деце наше школе и сва су била заинтересована, активна и укључена у рад. Зато је, слободно се може рећи,  било заиста интересантно, али и веома поучно. Закључак свих је да се овакво дружење мора поновити.

Организатор и реализатор ових занимљивих часова, у периоду од 7.10.2019.г до 17.10.2019.г је била Невена Пешић, наставница информатике, а помоћ у реализацији су јој били учитељи: Мирјана Тодоровић, Милијана Ђорђевић, Гордана Смиљковић, Гордана Милошевић, Сања Симић и Горан Пешић  у Блацу, а у Барбатовцу Виолета Козић.