Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) установила је 16. новембар као МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ – дан који нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Тим поводом у ОШ“Стојан Новаковић“ Блаце, низом активности, обележен је овај дан. Комбинацијом различитих  активности и кратким филмским приказима деца су се бавила садржајем који освешћује, подсећа, подучава које су то особине, вредности и поступци који нам помажу да градимо и јачамо везе међу људима и зашто је то важно за сваког појединца и заједницу. Како би се о толеранцији причало и у свакој наредној недељи, ученици су истакли  своје радове као подсетник шта о овој теми већ знају, али и како да то што знају и даље унапређују.

Толеранција је прихватање богатства различитости идеја и ставова, оних који су друге нације, вере, различитих су година, другачије изгледају, или који говоре другим језиком.

Дискриминација је свако неоправдано прављење разлике засновано на личном својству. Када се према некоме понашамо различито само зато што нема исто држављанство или зато што је неке друге националне припадности (а не оне којој припада већина), зато што је друге вере, стар, сиромашан или другог пола, зато што има инвалидитет, другачије изгледа…