У нашој школи традиционално се обележава Европски дан језика. Ове године наши ученици у матичној школи у Блацу и у издвојеним одељењима дали су свој допринос промоцији учења језика интерактивним радом на радионицама и уз помоћ дигиталних алата. Учили су о интересантним чињеницама које повезују српски као матерњи језик са енглеским и руским језиком који се изучавају у нашој школи и речи неких других језика. Упознали су се са историјом настанка језика и њиховим територијалним ширењем и поделом кроз векове а затим одиграли квиз знања. Час су реализовали наставници српског, руског и енглеског језика.

Ученици четвртог разреда су са учитељицом Данијелом Дачковић и библиотекарком Маријом Ристић у холу школе обележили су Европски дан језика. Библиотекарка је у уводној речи упознала ученике са важношћу овог дана, а онда су на један занимљив начин ученици  показали оно што су научили. На паноу су исписивали и лепили речи на енглеском, руском, немачком и српском језику.

Ученици из Барбатовца и Кашевара су заједно са наставницима и учитељима кроз квиз научили основне чињенице о Европском дану језика. У групама су решавали задатке повезивања симбола и обележја држава са њиховим заставама и писмом. Имали су задатак да заставе пронађу у географским атласима и обоје бланко форме истих које су залепљене на цевке тако да имитирају праве заставе а које су послужиле као одговор на питања на ком језику су испеване песме које чују. Обележја и симболе држава лепили су на карти света.  На крају су сви учесници одгледали видео ‘If the world were a village of 100 people’ кроз који су понављањем научили да поздраве саговорника на 8 страних језика. Час су реализовале наставнице историје и енглеског језика.

Савет Европе установио је 26. септембар као Европски дан језика са циљем да информише јавност о значају учења језика, подстиче жељу за учењем језика, промовише језичко и културолошко богатство Европе и обележава се као догађај од великог значаја од 2001. године.