У оквиру одржавања Европске ноћи истраживача, ученици и наставници у Горњој Драгуши посветили су дан овом догађају заједничким учествовањем у радионицама.

Наставнице историје и географије повеле су ученике на пут око света представљањем старих и нових светских чуда, чуда природе, значајних грађевина и њиховим налажењем на географској карти. Са учитељицом су млађи ученици научили а старији се подсетили на правила понашања у природи и зашто је важно чувати животну средину, док су са наставницом српског језика решавали загонетке, питалице и доносили закључке о порукама које се крију у пословицама. Ученици старијих разреда су са наставницом биологије млађим ученицима представили основну јединицу грађе и функције свих живих бића – ћелију, а након тога су је проучавали микроскопом. Ученици су такође били у могућности да кроз једноставни експеримент науче како настају кише, као и да се забаве превођењем појмова на језик славуја и да стварају сопствене мелодије уз помоћ модерних технологија.

Европска ноћ истраживача је манифестација образовно – забавног карактера и има за циљ приближавање посла истраживача и боље разумевање њиховог доприноса друштву, представљање науке на приступачан начин као и разматрање научне каријере као једне од опција за будући позив.