Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се последње среде у фебруару, широм света, под називом „Дан розе мајица“.

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик  Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили у знак подршке дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Тим поводом, у овој недељи, у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације, ученици Основне школе „Стојан Новаковић“ су у оквиру својих одељења обележили овај дан. Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације најделотворније је кроз указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализоване су кроз оџавање радионица, израђивање паноа, разговор на тему вршњачког насиља, приказивање видео-материјала, спортске игре … Тако је у периоду од 20. до 24. фебруара 2023. године на часу одељењског старешине обележен дан, по избору одељења неком од наведених активности.

Током разговора и својим лепим порукама у ликовним радовима ученици су истакли неке веома важне вредности. Важно је напоменути да су сви ученици показали висок степен информисаности о разним видовима вршњачког насиља, али и последицама истог. Браво за ове дивне и племените малишане, јер у себи имају пуно љубави и права решења за многе проблем који се дешавају међу вршњацима.