Међународни дан писмености обележава се сваке године  8. септембра, са циљем да се истакне важност писмености за појединце, заједницу и друштво.

Ученици Основне школе „Стојан Новаковић“ из Барбатовца  разним активностима обележили су овај значајан датум, а прилика је била да се разради веома битна тема о (не)писмености данашњег друштва.

Некада се под писменоћу подразумевало знати читати и писати. Данас, у 21. веку, писменост подразумева много више од тога: основна писменост, функционална писменост, дигитална писменост, информациона писменост… На часу српског језика ученици су имали прилике да се путем презентације упознају са свим врстама писмености које данас подразумевамо као неопходне, као и да разговарају о томе зашто је важно да радимо на усавршавању своје писмености. Бавили су се језичким недоумицама које су присутне у свакодневној комуникацији, а које су веома битне за наш језик. На часу ликовне културе направили су пано који ће у холу школе служити као подсетник на најчешће грешке које се праве при писању и говору. Ученици млађих разреда разговарали су о значају неговања нашег ћириличног писма, уз мото „Ћирилица се пише срцем“. Такође, правили су разне мапе ума у вези са правописом.

Реализатори ових активности биле су наставница српског језика Милена Грујић, наставница ликовне културе Надица Грбић и учитељица Виолета Козић.