У уторак 19.2.2019. године ученици  и наставници ОШ„Стојан Новаковић” из Блаца посетили су Руски дом у Београду. Ова установа се бави промоцијом руске науке, културе и руског језика у Србији. Пошто се у школи изучава овај језик од давнина, Олга Голубeва, шеф одсека за образовање при Руском дому, поклонила jе школској библиотеци вредне књиге новијих издања на руском језику и бројне часописе који говоре о традицији и култури руског народа.

  

Библиотекарка Руске библиотеке, која је највећа руска библиотека у Европи, провела је ученике кроз ово велелепно издање. Ученици су имали прилике да чују о великој и богатој руској култури и традицији, о историји настанка Центра и његовом раду. Посетили су изложбу „Руски емигранти и њихови потомци у Срему и Сремској Митровици” и изложбу„ Срећна огледала” Сање Рибић Миливојевић.

 

У циљу популаризације руског језика сарадњу су оствариле професорке руског језика Радивојка Лекић, Данијела Илић, Маја Стојнев и Миљана Петровић.

  

У плану је и посета представника Руског дома школи у Блацу почетком марта, када се планира промоција кабинета руског језика под називом „Мастер-класс”. Кабинет је комплетно реновирала и опремила савременом опремом  компанија НИС са циљем да подигне ниво квалитета наставе.