Пројекат „Ларма у глувом потоку“  је прилика да ученици  основних школа топличког краја проуче Пребрезу, да из прве руке, од  истраживача, сазнају како се истражује, какав је пут од истраживања до презентације. Група ученика наше школе, заједно са наставницом биологије Оливером Тимотијевић, била је део топличког тима на терену.

Тим ОШ“Стојан Новаковић“ у Блацу 14.12.2022.године угостио је представнике Народног музеја у Прокупљу, Јулку Кузмановић Цветковић-руководица пројекта и Сању Црнобрња Красић- археолога у Народном музеју Топлица и заједно са њима упознао ученике наше школе са палеонтолошким локалитетом Пребреза указујући на важност и значај овог локалитета. Цео локалитет представља својеврсни музеј под ведрим небом и представља неисцрпну ризницу вредног палеонтолошког материјала. Мештанин Пребрезе, Раде Ракоњац пронашао је овај локалитет играјући се као днаестогодишњи дечак 1948.године.

Представници Народног музеја Топлица, ученицима наше школе, указали су на огроман значај овог места, јер је реч о изузетно старом и вредном налазишту које показује време када се животињски свет знатно разликовао од данашњег.