У библиотеци Основне школе ,,Стојан Новаковић“ у Блацу данас је обележен  Светски дан поезије, где су присуствовали ученици VII2  са наставницом Весном Симић и библиотекаркама Маријом Ристић и Сандром Ћурчић.

Поезија нам открива да појединци свуда у свету деле иста питања,мисли и осећања.

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана је промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” (извод из УНЕСКО извештаја при дефинисању овог дана).

Један од главних циљева обележавања овог дана је да се подржи језичка различитост кроз песнички израз.Овим се такође жели охрабрити успостављање дијалога између поезије и других уметности(сликарство,музика,позориште,плес…)као и повратак усменој традицији рецитала и промоција проучавања поезије.

Поводом  дана поезије представио нам се наш песник Андрија Петровић са својим песмама, ученик 7. Учествовао је на колонији песника у Дољевцу. Говорио је шта га је инспирисало и мотивисало да почне да пише поезију.

Његови другови из одељења су били одушевљени његовим песмама и пожелели су му да једног дана објави књигу. Затим је ученицима представљена књига ,,Да полетим…“ која је издата пре пар година са песмама бивших ученика наше школе. То је била још једна мотивација да неког инспирише и почне да пише песме.