15. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ „ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО 2021.“ одржан је 14.10.2021. године у Бањалуци. На овогодишњи конкурс стигло је преко 8.000 радова које је писало преко 4500 малих песника из основних школа из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Словеније. Међу 70 финалиста фестивала нашао се и ученик 7. разреда наше школе Јован  Ђорђевић, чији је ментор наставница српског језика и књижевности Ивана Грујић, и однео титулу апсолутног победника фестивала – ПРИНЦ ДЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА.

Честитамо Јовану на великом успеху!

 

 

 

БРАНКО СТЕВАНОВИЋ ПРИНЦ ДЈЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА

У вијећници Банског двора Бранку Стевановићу је додељена награда “Принц Дјечијег царства” за животно дело и допринос дечијем стваралаштву.

О ФЕСТИВАЛУ

Организатор манифестације је удружење „КултАрт” , основано је у Бањалуци 2006. године с циљем да подстакне песништво међу ученицима основних школа у региону, да им омогући сусрете са афирмисаним дечијим песницима и међусобно дружење и размену искустава. Посебно је важно истаћи да је најталентованијим младим песницима омогућено да своје радове читају пред својим узорима, као и да се најбољи радови објављују у фестивалском Зборнику.

„Дјечије царство“ је својом величином, бројношћу учесника и квалитетом стекло углед, како међу децом и школама, тако и међу писцима и културним радницима, не само у РС и БиХ, него и у целом региону.

Овај међународни фестивал дечије поезије има за циљ да омогући и испоштује право детета на изражавање мишљења. То право деца остварују и пишући поезију, те нам у стиховима казују оно што мисле, осећају, и знају. Сваке године Фестивал окупља еминентна имена из света поезије за децу и омогућава младим песницима да на истој сцени представе своје радове. На фестивалу се додељују три прве награде и Награда апсолутног победника, МАЛИ/А ПРИНЦ/ПРИНЦЕЗА ДЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА. Најбоље песме се, према избору селекционог жирија, штампају у Зборнику фестивала у тиражу од 1.000 примерака.